Istoria DCDPK

Inca din iulie 1992 s-au demarat primele discutii si s-a infiripat ideea privind realizarea unei retele de calculatoare in cadrul Universitatii Tehnice Cluj (UTCN) si a unei retele pe Centrul Universitar Cluj, dupa modelul de la Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB). Experimental se realizeaza o legatura Dial-Up intre UTCN si UPB.

In mai 1993 se realizeaza prima legatura internationala, la INTERNET, pe ruta UTCN-UPB pe linie inchiriata 2 fire-protocol SLip, UPB- ICI Bucuresti pe linie inchiriata 4 fire-protocol X25, ICI- AMSTERDAM pe linie inchiriata 9,6kbps, numai pentru utilizarea e-mailului.

Se realizeaza prima retea NOVELL cu 8 statii PC286 la Catedra de Calculatoare a UTCN, str. G. Baritiu,28 sala 36, cu serverul la Centrul de Comunicatii-sala 22, pentru telnet si ftp si cu acces din exterior pe linie dial-in, 9,6 kbps, protocol Kermit, pe numarul 194683.

In 17 iulie 1994 a devenit operationala legatura permanenta la INTERNET prin conectarea pe circuit de transmisii de date inchiriat a Nodului Regional de Comunicatii Cluj la Centrul de Comunicatii a UPB la viteza de 9,6 kbps, printr-un server PC486 DX2/66 MHz, 16 MB RAM si a unei perechi de modemuri externe Hayes Ultra 14.4 (donatie din partea Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa Cluj) pe un circuit inchiriat de la Romtelecom de catre UTCN.

La sfarsitul lunii iulie 1994, UTCN a creat posibilitatea utilizarii accesului la servicii Internet pentru alte universitati in regim de acces comutat pe linie telefonica.

In noiembrie 1994 la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca s-a infiintat Centrul de Comunicatii de Date (Hotararea Consiliului de Administratie a UTCN nr. 6/1994), avand ca scop coordonarea ansamblului activitatilor Retelei de Date a UTCN si exploatarea Nodului Regional de Comunicatii Cluj sub indrumarea unui Colectiv de coordonare, avand ca Presedinte pe Prof.dr.ing. Kalman PUSZTAI.

In 20 martie1995 se adopta Regulamentul de organizare si functionare a CCD-UTCN. In aprilie 1995, cu sprijinul nemijlocit al CCD s-a realizat conectarea permanenta pe linie inchiriata a Universitatii Babes-Bolyai Cluj la UTCN, la viteza de 9,6 kbps, folosind modemuri Hayes Ultra 14.4.

In mai 1995, prin achizitionarea de catre UTCN a unui nou server de comunicatii PC486 DX2/66MHz, 32MB RAM, 1GB HDD IDE si dezvoltarea la CCD a solutiei tehnice s-a creat posibilitatea sporirii numarului de cai de acces la serviciile Nodului Regional cu inca 4.

In iulie 1995 se realizeaza pe linie inchiriata legatura intre CCD (str. G.Baritiu) si Catedra de Calculatoare (laboratoare- str. Observatorului, et. 2) In decembrie 1995, o noua donatie din partea Fundatiei Soros , un router CISCO 2511 (2 linii seriale sincrone cu viteza de pana la 2Mbps, 16 linii seriale asincrone de pana la 115 kbps, 1 interfata Ethernet) a creat posibilitatea imbunatatirii serviciilor.

In decembrie 1999 se inaugureaza reteaua CAMAN (Cluj Academic Metropolitan Area Network) prima retea metropolitana academica din Romania. In perioada imediat urmatoare se dezvolta si infrastructura interna a UTCN asigurand viteze de 100Mbps intre cladiri.

In iulie 2003 reteaua interna a UTCN este modernizata la viteze de 1Gbps. In prezent prin permanenta preocupare a Conducerii UTCN Reteaua de Date a UTCN cuprinde toate facultatile cu catedrele si laboratoarele aferente, toate cladirile UTCN, campusurile studentesti, biblioteca, serviciile administrativ-finaciar-contabil-social, pe fibra optica intre cladiri.

Viteza a crescut pana la 155 Mbps pentru legatura la RoEduNet Bucuresti iar spre INTERNET pana la 622 Mbps. In paralel, sub administrarea si colaborarea cu CC, s-a dezvoltat si Reteaua Universitara Clujeana CAMAN infiintata in 1999 (prin conectarea tuturor celor 6 mari universitati clujene) si Reteaua Nationala ROEDUNET infiintata in 1997.

La inceput, in anii de pionierat, activitatea la Centrul de Comunicatii s-a desfasurat prin voluntariat, de catre un colectiv inimos de la Catedra de Calculatoare si studenti ai Facultatii AC-Calculatoare , sub indrumarea Prof.dr.ing. Kalman PUSZTAI. Daca in 1994 Centrul de Comunicatii era deservit de catre 1 inginer de sistem, actualmente sint 5 ingineri de sistem si 3 tehnicieni, specialisti de cel mai inalt nivel.